LA REINE LEAR/KONINGIN LEAR VEROVERT VERDER DE WERELD

Tom Lanoyes Koningin Lear wint acht Zuid-Afrikaanse 'Oscars voor theater'

De radicale Shakespeare-bewerking van Tom Lanoye werd in Kaapstad bekroond met maar liefst acht Kanna's, de Zuid-Afrikaanse Oscars voor theater.

De voorstelling verzilverde alle categorieën waarvoor ze was genomineerd en was daarmee de grote slokop van de feestelijke avond. ‘Beste actrice' voor de ravissante Antoinette Kellermann, 'beste regisseur' en 'beste scenografie' voor regisseur Marthinus Basson, 'beste vrouwelijke bijrol' voor Anna-Mart van der Merwe én 'beste mannelijke bijrol' voor Edwin van der Walt. De voorstelling werd ook algemeen bekroond als 'beste theaterstuk' en 'beste eerste enscenering'.

Dichteres Antjie Krog, die de tekst van Lanoye naar het Afrikaans vertaalde, mocht de Kanna in ontvangst nemen voor 'meest bijzondere literaire bijdrage'. Haar vertaling van de tekst verscheen (met steun van Vlaams Fonds voor de Letteren) ook in boekvorm bij Protea Boekhuis, dat reeds andere vertaling van Lanoye uitbracht, o.a. Sprakeloos en Kartondose.

De Zuid-Afrikaanse Koningin Lear ging in maart in première tijdens Klein Karoo Nasionale Kunstefees, waar het niets dan lovende kritieken oogstte. Een herneming van Koningin Lear staat gepland in Potchefstroom (september 2019) en in Kaapstad (november 2019)

Over Koningin Lear 

Koningin Lear is een bewerking van Shakespeares King Lear, die Lanoye in 2015 schreef voor Toneelgroep Amsterdam en de Vlaamse actrice Frieda Pittoors. Koningin Lear oogstte veel lof en toerde uitgebreid rond in Nederland. In 2016 speelde Köningin Lear met veel weerklank in het Schauspiel Frankfurt, tijdens de Buchmesse aldaar. In januari 2019 brachten Théâtre National de Bruxelles en Théâtre de Namur het stuk voor het eerst in België op de planken, in januari van dit jaar.

Voor info & tickets in Potchefstroom

Voor info & tickets in Kaapstad 

  •